Coopération internationale->Royaume-Uni

 

 

 

Royaume-Uni

Présentation Programme  Album photos


 

 

Présentation

 

A venir...


 

 

Programme

 

A venir...

Séjour 2014 des BTS DATR 2

Septembre 2014 : La classe de BTS DATR 2 a participé à un programme européen Interreg dans le cadre du MIL Coop Inter en collaboration avec le CPIE Collines Normandes du côté français et du Hove Food Partnership du côté anglais.

 

Ce projet intitulé Orchards without borders / vergers sans frontières a été l’occasion pour les étudiants de mettre en pratique les notions acquises lors des cours de coopération internationale en ayant le statut de partenaires à part entière, notamment lors du Food Festival de Brighton. Ce fut une bonne préparation à leur futur métier d'acteur du monde rural.

 

Le CPIE Collines normandes, notre partenaire français principal, co-organisateur du Festival de la Pomme de Brighton nous avait passé la commande suivante :

 

  • Conception du stand normand avec déco sur le thème de la pomme
  • Réalisation de trois panneaux bilingues expliquant l’histoire des vergers en Normandie., s l’histoire de la contrebande de calvados dans la région (Calvados Connection) avec anecdotes et la pomme et les vergers de nos jours dans l’Orne (vergers conservatoire, fête de la pomme …)
  • Ecriture et présentation en costumes régionaux de scénettes bilingues sur le thème de la contrebande
  • Création d’un dépliant en anglais sur le marché du terroir organisé par les étudiants de BTS DATR du lycée agricole de Sées et un autre sur la vente à la ferme.
  • L’animation du stand normand répondant au projet « les vergers comme système d’alimentation durable » lors du Festival de la Pomme de Brighton

 

EVENT:

Brighton & Hove Food and Drink Food Festival, Autumn Harvest, 4 - 14 September 2014
in Graphic foodies,brighton, events, family - 8 August 2014

 

 

Orchards without Borders from Brighton Permaculture Trust

In 2013-15, Brighton & Hove Food Partnership, Brighton Permaculture Trust and the Collines Normandes CPIE joined forces to carry out an exciting new project to share learning and expertise on the sustainable management of orchards and fruit processing for local consumption.
We jointly planned and planted small orchards in schools on both sides of the Channel, participated in each other’s public events (including Apple Day), organised discussions around biodiversity and apples alongside a film on the origins of apples, made short online films and display panels – all aimed at spreading the word on the hows and whys of orchards as part of a sustainable food system.

 


There were opportunities for people active in community orchards, professional growers and social enterprises to participate in training visits to Normandy.
We also had available to hire a wonderful exhibition that was a collaborative production with our French partners about orchards in Normandy and Sussex.The exhibition covered history, apple varieties, wildlife, cider and juice, cookery, pruning, grafting, insects and diseases. Printed on strong and sustainable hemp fabric, using non-toxic inks, this has been one of the lasting legacies of the Orchards without Borders project and was first exhibited at Apple Day 2014. Contact us for hire information.

 

 

We also had available to hire a wonderful exhibition that was a collaborative production with our French partners about orchards in Normandy and Sussex.The exhibition covered history, apple varieties, wildlife, cider and juice, cookery, pruning, grafting, insects and diseases.

Printed on strong and sustainable hemp fabric, using non-toxic inks, this has been one of the lasting legacies of the Orchards without Borders project and was first exhibited at Apple Day 2014. 
Contact us for hire information.

 

 

 

fermer x